De paragrafen

Paragraaf 5 Bedrijfsvoering

Inwoners en organisaties staan centraal in onze dienstverlening!
• We zijn inwonergericht. Wij richten ons op iedereen die bij ons woont, werkt, recreëert en onderneemt. We willen zoveel mogelijk verbinden, regisseren, betrekken en alleen regelen waar het moet. Daarbij gebruiken we zoveel mogelijk de energie en zelfredzaamheid uit de samenleving.
• We zijn veerkrachtig . Onze omgeving verandert iedere dag. We zijn ons bewust van wat er in de samenleving speelt en bewegen waar nodig mee. Iedereen doet ertoe en doet mee, óók in onze organisatie.
• We zijn daadkrachtig . Wij zijn proactief, resultaatgericht en laten eigenaarschap zien op onze opgaven. Elke medewerker is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen werk en zorgt voor afstemming.

Dit vraagt een bijgestelde mindset van medewerkers en bijbehorende processen.
Van:    “Hoe voeren we onze (wettelijke) taken zo goed mogelijk uit voor onze inwoners?”
Naar:    “Wat hebben onze inwoners nodig en hoe kunnen wij ze daarbij helpen?”

We werken en sturen opgavengericht.
Er is zichtbaar eigenaarschap en we werken naar een resultaat. Onze investeringen volgen de opgaven. Dat betekent dat onze rol van situatie tot situatie kan verschillen.
Deze vier inhoudelijke organisatie ontwikkel opgaven dragen bij aan deze verandering:     
- Verbetering dienstverlening;                            
- Transformatie Ruimtelijk Domein;
- Transformatie Sociaal Domein;
- Verbetering bedrijfsvoering.

Over dienstverlening staat meer vermeld in programma 9. De tweede en derde opgave pakken we op in het Ruimtelijk en het Sociaal Domein, zoals de acties vanuit het beleidsplan Sociaal domein en bij de implementatie van de Omgevingswet. Hieronder gaan we verder in op de vierde beweging. Bedrijfsvoering ondersteunt de dienstverlening aan de inwoner en moet dus ook deze verandering ondersteunen.

We verbeteren onze bedrijfsvoering
Om de inwoner goed van dienst te kunnen zijn is het essentieel om de bedrijfsvoering op orde te hebben. Vandaar dat we de bedrijfsvoering verbeteren.

  1. Procesgericht werken
    Voor verbetering van de dienstverlening is het nodig dat de organisatie verandert van een taak- en teamgerichte organisatie naar een proces- en resultaatgerichte organisatie. Op verschillende plaatsen werken we aan verbetering/vernieuwing van de processen vanuit het perspectief van de klant. Ook in 2023 verbeteren we een aantal (dienstverlenings)processen.

•   We verbeteren en digitaliseren onze dienstverleningsprocessen, zoals het proces van verloren of gevonden voorwerpen. We zetten iHuwelijken en de pilots van iReisdocumenten en iRijbewijzen voort. Omdat onze inwoners veel gebruik maken van deze diensten, blijven de wachttijden aan de balie stabiel.
•   De frontoffice (waar vaak het eerste klantcontact plaatsvindt) gaan we optimaliseren. We werken met een nieuwe en professionele kennisbank en beleggen het beheer bij de verantwoordelijke medewerker. De bezetting plannen we efficiënter aan de hand van een personeelsmonitor. Doordat we medewerkers trainen en opleiden en intern kennisdelen, handelen we steeds meer vragen af aan de voorkant.
•   We wijzen voor elk (officieel) bericht een online dienstverleningskanaal aan. Zo voldoen we aan de verplichtingen van de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv).

  1. Optimaliseren van systemen
    Voor een goede bedrijfsvoering is het noodzakelijk dat (de inrichting van) onze systemen op orde zijn.

•   In 2021 zijn we gestart met een nieuw E-HRM systeem. De basismodule is ingericht. In 2023 gaan we verder met de andere modules voor betere managementinformatie en digitale ondersteuning van belangrijke personeelsprocessen.
•   In 2023 werken met een nieuw telefoniesysteem (Anyware365) en bellen we via MS Teams. Hiermee willen we de bereikbaarheid verbeteren.

Deze pagina is gebouwd op 10/07/2022 16:58:49 met de export van 10/05/2022 12:28:26