8. Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing

Ontwikkelingen

Omgevingswet
Landelijk wordt alles op alles gezet om op 1 januari 2023 de Omgevingswet in werking te laten treden. We voldoen aan de eisen om per 1 januari met deze wet en zijn nieuwe instrumenten en planvormen te werken. In de praktijk vindt de komende jaren stapsgewijs de transitie plaats naar de systematiek van de nieuwe wet. Dit betekent ook een gewenningsproces voor onze inwoners, bestuur en organisatie met betrekking tot nieuwe planvormen en procedures. Denk hierbij aan het omgevingsplan en procedures voor omgevingsplan-activiteiten.

Verstedelijking in de regio
Om het hoofd te bieden aan de grote en urgente opgave voor nieuwe woningbouw worden regionale afspraken gemaakt over de bouwopgave en de verstedelijking die dat met zich meebrengt. Die afspraken worden gemaakt aan de hand van een regionale strategie voor de verstedelijking. In die regionale strategie ligt voor Lingewaard het accent op woningbouw, mobiliteit en groen.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)
Met de Omgevingswet treedt ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Doel is het verbeteren van de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht. Dit door het inschakelen van private kwaliteitsborgers. De aansprakelijkheid van aannemers ten opzichte van opdrachtgevers wordt uitgebreid. De wet treedt gefaseerd in werking, eerst voor eenvoudige bouwprojecten (gevolgklasse 1). Juridische taken blijven bij de gemeente/omgevingsdienst maar voor het bouwtechnische deel worden marktpartijen verantwoordelijk. Voor dat bouwtechnische deel vervalt de legesheffing. Meer informatie is te vinden op Rijksoverheid-Wkb .

Stikstof
De provincies hebben het voortouw in het uitwerken van de taakstelling met betrekking tot de bescherming van natuur. Komende jaren wordt duidelijk tot welke maatregelen en effecten op ruimtelijke ontwikkelingen dat leidt in onze regio.

Deze pagina is gebouwd op 10/07/2022 16:58:49 met de export van 10/05/2022 12:28:26