We bevorderen een gezonde leefstijl van onze inwoners. Vooral op het gebied van overgewicht, alcohol, drugs en roken (doel 1).
- We voeren de ambities, afspraken en plannen uit rondom de leefstijlthema’s overgewicht, alcohol & drugs en roken uit het Preventieakkoord Lingewaard. We versterken de inzet gezonde leefstijlinterventies met het Actieplan gezondheidspreventie vanuit onder andere de extra impulsgelden herstel Corona.
- We geven professionele voorlichting over alcohol- en drugspreventie voor jeugdigen samen met lokale partners. Hierbij betrekken we ook de ouders/verzorgers.
- We gaan door met de lokale coalitie Kansrijke Start. Daarin werken we samen met de lokale en regionale partners uit de geboortezorg.
- De Jeugdgezondheidszorg (Jgz) blijft opvoed-/opgroei risico’s signaleren. Zij zorgt ook voor het doorgeleiden naar vormen van gezinsondersteuning of andere interventies. De Jgz verleent zelf ook (kortdurende) opvoedondersteuning en gebruikt onder meer de interventies Stevig Ouderschap en Voorzorg.
- We ondersteunen en stimuleren via (sport)subsidies en de sport- en cultuurcoaches diverse beweegactiviteiten voor jong en oud.
De gemeente is klimaatbestendig en waterrobuust ingericht (doel 2).
- We voeren de maatregelen uit die zijn opgenomen in de Uitvoeringsagenda van de Lokale Adaptatiestrategie (LAS). Zie hiervoor ook paragraaf Duurzaamheid: Klimaatadaptatie.
- Samen met de regio voeren we de maatregelen uit die zijn opgenomen in de Samenwerkingsagenda van de Regionale Adaptatiestrategie (RAS). Zie hiervoor ook paragraaf Duurzaamheid: Klimaatadaptatie.
- We gaan werken met het door de raad vastgestelde Gemeentelijk Watertakenplan.
- We vervangen en verbeteren de riolering in een aantal straten. Zie hiervoor de paragraaf Kapitaalgoederen onder 3. Riolering en water.
De hoeveelheid restafval per inwoner daalt en er is maximaal hergebruik van de ingezamelde grondstoffen (doel 3).
- We starten met het actualiseren van het grondstoffenbeleid. Daarbij consulteren we ook de in de praktijk betrokken partijen. Een startnotitie wordt aan de raad aangeboden.
- We zetten actief in op gedragsverandering (beter scheiden). Dit doen we onder meer door voorbeelden aan inwoners te laten zien tijdens een weekmarkt.
- We introduceren het reinigingsrecht voor scholen en kleine ondernemingen. Het reinigingsrecht voor scholen voeren we gemeente breed in. Het reinigingsrecht voor kleine ondernemingen voeren we gebiedsgericht in voor het centrum van Huissen en winkelcentrum de Zilverkamp. Met het reinigingsrecht kunnen zij gebruik maken van onze inzamelservice.
- We gaan verder met het vervangen van prullenbakken in de openbare ruimte. Naast de technisch noodzakelijke vervanging ontmoedigen we hiermee ook het ontwijkgedrag bij huishoudelijk restafval.
- We vervangen afgeschreven GFT-verzamelcontainers en breiden het aantal uit. We voorzien de GFT-zuilen van een digitaal toegangssysteem om dumping te voorkomen.
- We gaan door met het zwerfafvalprogramma om zwerfafval te verminderen (opruimen). Door educatie (creëren van bewustwording) proberen we zwerfafval te voorkomen.
- We evalueren de proef voor een extra inzamellocatie voor PMD in De Zilverkamp om te beoordelen of deze locatie definitief moet worden toegevoegd.
- We werken aan extra inzamellocaties voor papier in Bemmel, Gendt en Huissen.
Energiebesparing, duurzame opwekking en warmtetransitie, met als doel een energieneutrale gemeente in 2050 (doel 4).
- We scherpen het beleidskader energietransitie, inclusief de routekaart, aan.
- In juli 2023 starten wij, samen met onze GMR regiopartners, met het opstellen van de RES 2.0.
- Wij stimuleren zoveel mogelijk energiebesparing bij bedrijven en huishoudens. De focus is op het aanbrengen van isolatiemaatregelen.
- Om energiearmoede aan te pakken starten we een project voor het isoleren van koopwoningen van inwoners met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum.
- We gaan werken aan een visie op duurzame energie parallel aan de Betuweroute en A15.
- Voor de warmtetransitie gaan we door met de wijkaanpak voor de Zilverkamp. En we zetten ons in voor een energieneutraal NEXTgarden in 2030. Voor meer acties zie paragraaf Duurzaamheid.