Programma
5. Sport, Cultuur en recreatie
8. Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, en stedelijke vernieuwing
Beleidskader
Uitvoeringsprogramma landschap en biodiversiteit
- Projecten en maatregelen met betrekking tot biodiversiteit.
Koersdocument omgevingsvisie (2021)
- Geeft de richting aan voor uitwerking van de uitgangspunten met betrekking tot de fysieke leefomgeving in de omgevingsvisie.
Duurzame Leefomgeving
Lingewaard is, tussen twee steden en omsloten door rivieren en uiterwaarden, een relatief groene gemeente. We bewaken dat dit zo blijft. Natuur, landschap en cultuurhistorie zijn een belangrijke basis voor een gelukkig en gezond leven. Meer groen in en rond de kernen nodigt inwoners uit buiten te bewegen en elkaar te ontmoeten. Versterking van natuur is van belang voor behoud en verbetering van de biodiversiteit.
Urgent voor de komende tijd is de bouwopgave voor nieuwe woningen. Met 'meer wonen' willen we er tegelijk voor zorgen dat we die relatief groene gemeente blijven, onze gezamenlijke CO2-uitstoot terugdringen en de biodiversiteit vergroten. In het coalitieakkoord staat dat we de woonomgeving verduurzamen en vergroenen. We willen natuur en landschappelijk karakteristieke gebieden beschermen en behouden. Groen dient toegankelijk te zijn voor inwoners. Waar dat kan, willen we dat de natuurwaarde en biodiversiteit wordt vergroot.
Wat gaan we doen in 2023?
- We continueren onze inzet op landschap en biodiversiteit zoals opgenomen in programma 5.
- We gaan aan de slag met de intentie uit het coalitieakkoord voor een geboortebos, zie ook programma 5.
- We nemen een meer programmatische aanpak van natuur en landschap op in het plan van aanpak voor programma’s onder de Omgevingswet.
- Voor de doorontwikkeling van de regionale energiestrategie, RES 2.0, is het nodig dat we onze eigen visie op de geprojecteerde A15-zone bepalen. Daarvoor gaan we uit van 'vergroenen en verduurzamen'.